Işıksın Sen Bize Dostluk Yolunda: MEVLANA!

           
            “Kardeşim sen düşünceden ibaretsin
            Geriye kalan et ve kemiksin
            Gül düşünür gülistan olursun
            Diken düşünür dikenlik bulursun.”
  Değerli okurlar, bildiğiniz üzere Şebi Arus törenleri başladı. Ben de branşımın verdiği ilhamla naçizane birkaç kelam edeyim dedim Mevlana hakkında. Keyif almanızı dilerim.


Category:
Paylaş

Jobs (2013)


  Merhabalar, geçen gün Apple’ın çılgın dehası Steve Jobs’un hayatını anlatan “Jobs” filmini izledim. Bildiğiniz üzere Steve Jobs 2011’deki iPhone 4S tanıtımından tam 1 gün sonra yani 11 Eylül 2011'de hayata gözlerini kapatmış,  şirketin hayranları ve bu zeki iş adamının kişisel hayranları hüzne gömülmüşlerdi. İşte bu tarihten yaklaşık 2 yıl sonra 16 Ağustos 2013’de, başrolünü ünlü oyuncu Ashton Kutcher’ın oynadığı “Jobs” filmi beyaz perdeye aktarıldı. Bu yayında film hakkında kişisel düşüncelerimi sizlerle paylaşacağım.
Category:
Paylaş

Okul Gerçek Hayata Hazırlar mı?..

  Eğitim pek çoğumuz için henüz tam olarak mükemmelliğe ulaşamamış bir yapı. Bu yapının hayatımızın "neresinde" olduğu ve hayatımızda "ne şekilde" bulunması gerektiği hala çözülememiş sorunlardan biri. Günümüz dünyasının en çok tartışılan eğitimsel paradoksu ise: 
"Okulların bizleri ne derecede hayata hazırladığı..."
Category:
Paylaş

H. İbrahim Özcan- Çankaya'nın Duvaksız Gelini

"Hak etmedim ben bunu zengin kızı, ben bunu hiç hak etmedim. Alacağın olsun senin. Senin de bitecek saltanat günlerin!" Fikriye
  Halil İbrahim Özcan'ın Çankaya'nın duvaksız gelini Fikriye adlı kitabını, bu hafta sonu bir solukta okudum.
Category:
Paylaş

İskender Pala- Efsane

"Deniz ufkunda bu top sesleri nereden geliyor?
Barbaros, belki donanmayla seferden geliyor!
Adalar’dan mı? Tunus’tan mı, Cezayir’den mi?
Hür ufuklarda donanmış iki yüz pare gemi
Yeni doğmuş aya baktıkları yerden geliyor;
O mübarek gemiler hangi seferden geliyor?"
‘Deniz ufkunda bu top sesleri nereden geliyor?
Category:
Paylaş

Unthinkable- Akılalmaz (2010)

  Bu filmi uzun zamandır arşivimde olmasına rağmen yeni izleyebildim. Genel olarak sizlere değerlendirmem gerekirse: Film demokrasi ve insan hakları tarihinin cevabını henüz veremediği bazı soruları gündeme getiriyor.
Category:
Paylaş

Can Dündar- Aşka Veda

  Şu sıralar Can Dündar'dan Aşka Veda'yı okuyorum. Bu kitap Can Dündar’ın aşk-aşksızlık ekseni doğrultusunda Türk toplumunun duygusal analizini yaptığı bir kitap olmuş. Can Dündar anlatmak istediklerini sade ama etkileyici bir dille yansıtmış okuyucularına bu kitapta.
Category:
Paylaş

Benim Adım Khan (2012)

             
Rızvan Khan (Shahrukh Khan) küçüklüğünü annesiyle (Zarina Vahab) ıssız bir yerde geçiren bir müslümandır. Rızvan Khan aynı zamanda da Asperger sendromu hastasıdır.
Category:
Paylaş

Amin Maalouf- Doğu'dan Uzakta


 Şu sıralar Amin Maalouf'un Doğudan Uzakta adlı kitabını okuyorum. Kitaptaki olaylar, Fransa'da yaşayan tarih profesörü olan Adam'ın bir gece, savaş yüzünden terk ettiği ülkesinden telefon almasıyla başlar.
Category:
Paylaş

Gökyüzüne Bakan Bir Çift Göz...

Yazan: Serkan KARADAĞ
  Adam yürüdü ve kurumuş gözleriyle gökyüzüne baktı. Bu son bakışın gerisinde ne gibi düşünceler vardı, hangi hisler beslemişti onları bilemiyorum. Belki de en son baktığı şey ilk özleyeceği şey olacaktı. Gökyüzü gözlerin içinde, gözler gökyüzünde ve adam yerde… 
Kana bulanmış bir çift göz, toprak gözlerin içinde.
Category:
Paylaş

Ahmet Altan'dan "Yalnızlık"


sessiz ve mükemmel bir gece.
ve biri eksik.
biri her zaman eksik,
biri; geldiğinde bile eksik.
öyle eksildik ki yaşarken,
bize dokunan herkesi eksiltiyoruz.
yalnızlığımızla çoğalıp kalabalığımızla eksiliyoruz.
ve öylesine kalabalık ki yalnızlığımız.
ne yana dönsek kendimize çarpıyoruz.

Category:
Paylaş

Venedik Taciri (2004)

 

  Yıllar önce Cumhuriyet Kitapları dizisinden okuduğum Shakespeare'nin "Venedik Taciri"ni beyaz perdede görmek  beni oldukça heyecanlandırdı doğrusu. Bilmeyenler, okumayanlar için   oyunun konusunu kısaca özetleyeyeim:
Shakespeare’in 16. yüzyıl Venedik’inde geçen, zamandan bağımsız komedi-draması olan oyun, bir grup Hıristiyan asilzadesinin yazgısını, talihini ve Yahudi tefeci Shylock’la ilişkilerini konu alıyor.
Category:
Paylaş

Semih GÜMÜŞ ile Yaratıcı Yazarlık...

  Yakın zamanda, 19 Mayıs tatili dolayısıyla ziyaret ettiğim Diyarbakır kitap fuarında üstad Semih GÜMÜŞ'ün konferansına katılma olanağı buldum. Dolu dolu geçen üç saate yakın bir sürede: Edebiyat, sanat ve yaratıcı yazarlık konusunda çok değerli paylaşımlarda bulunduk. Bu yazımda, konferans notlarıma yer vermek istedim. 

Category:
Paylaş

Cahit Sıtkı Konağı...

Affan dedeye para saydım,
Sattı bana çocukluğumu.
Artık ne yaşım var ne adım;
Bilmiyorum kim olduğumu.
Haberim yok olan bitenden.
Bu bahar havası, bu bahçe;
Havuzda su şırıl şırıldır.
Uçurtmam bulutlardan yüce,
Zıpzıplarım pırıl pırıldır.
Ne güzel dönüyor çemberim;
Hiç bitmese horoz şekerim!


  Diyor bir şiirinde Cahit Sıtkı. Bu hafta 23 Nisan tatili dolayısıyla ziyaret ettik üstadın doğduğu evi.
Category:
Paylaş

Zülfü Livaneli- Serenad

Şu sıralar Zülfü Livaneli'nin Serenadını okuyorum.

Her şey, 2001 yılının Şubat ayında soğuk bir gün, İstanbul Üniversitesinde halkla ilişkiler görevini yürüten Maya Duran'ın (36) ABD'den gelen Alman asıllı Profesör Maximilian Wagneri (87) karşılamasıyla başlıyor.
Category:
Paylaş

Sen Doğmadan Önce (2013)



  Margaret Mazzantini’nin ‘Venuto Al Mondo’ adlı romanından uyarlanan bir film ‘Sen Doğmadan Önce' Filmin ilk sahnelerinden birinde Penelope Cruz, oldukça yaşlı birisi olarak karşılıyor sizi, yapılan makyaj o kadar müthiş ki ‘nasıl da yaşlanmış’ dedirtecek gerçeklikte.
Category:
Paylaş

Sevgisizlik...


Sevgisizlik:-isim Sevgiden yoksun olma durumu (TDK 2006)

  Diye geçiyor sevgisizliğin tanımı sözlükte. Keşke her şey burada yazan açıklama kadar basit olsaydı, her şeyin açıklaması bu kadar net olsaydı.
Category:
Paylaş

Ay Kadar Büyük Gülücük



 Ay Kadar Büyük Bir Gülücük filminde, bazı öğrencilere içeriği Nasa tarafından hazırlanan güzel bir uzay gezisi hediye edilecektir; ama bu sadece matematik ve fen dalında başarılı olanlaradır.

Category:
Paylaş

Her Çocuk Özeldir...

Taare Zameen Par
    Nankör insan her şeyin fiyatını bilen; fakat hiçbir şeyin değerini bilmeyen insandır. Yönetmenliğini Aamir Khan üstlenirken oyuncu kadrosunda Aamir Khan, Darsheel Safary, Abhishek Bachchan, Tanay Chheda ve Tisca Chopra gibi isimleri izleyeceksiniz.
Category:
Paylaş

Kafka- Dava

Şu sıralar, Kafka'nın dava isimli kitabını okuyorum.

Kitap alışageldiğimiz Kafka üslubuyla yazılmış. İçerisinde: Hukuk, adalet, devlet, otorite hakkında pek çok aforizma bulunuyor. Konusu ise aynen şöyle:
Category:
Paylaş

İki Mars Bir Düz!


  Evet bu yazımızda tavladan bahsedelim istedim. Kendine ait lisanıyla, yaşamımızdaki yeriyle; kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olmuş olan bu oyunu sizlere tanıtmak istedim.
Category:
Paylaş

Salaşlığın Vazgeçilmez Lüksü...


  Baştan uyarmak vazifemdir: Bu yazı maddiyatı her şeyin üzerinde tutan, paranın insan hayatında pek çok eksikliği giderebileceği fikri dimağına sabitlenmiş insanlara göre değildir. Bu okurlarımıza sayfamızı ziyaret ettikleri için teşekkürlerimi sunar; köprüden önce son çıkıştan önce konudan ayrılmalarını saygılarımla rica ederim.
Category:
Paylaş

Oblivion (2013)

  İnsanlığın bir zamanlar yuvası olan Dünya gezegeni birtakım uzaylı canlılar tarafından işgal edilmiştir ve gezegende hala varlıklarını sürdürmektedirler. Jack tüm bunları araştırmakla görevliyken, karşısına hiç beklemediği sürprizler çıkacaktır. 
Category:
Paylaş

Anlayarak Hızlı Okuma!


  Farkında mısınız etrafta, internette, yayın evlerinde; hatta gündelik işlerimizi yaparken bile okumamız gereken o kadar çok yayın var ki... Yazın dünyası bugün hiç olmadığı kadar gelişkin ve üretken. Geçen yıllara oranla dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artık daha fazla kitap basılmakta. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren ISSN Türkiye Merkezi de aynı şekilde süreli yayınlar alanındaki en doğru verileri sunuyor. 2010'da 35 bin 775 adet kitaba ISBN tahsis edilmişken 2011'de ISBN tahsis edilen kitap sayısı 43 bin 190 oldu. Yılda basılan kitap sayısı ise yüz binlerin üzerine çıktı.
Category:
Paylaş

Life Of Pi (Pi'nin Hayatı) 2012


  Hindistan’dan Kanada’ya giden bir yük gemisi, içindeki hemen hemen tüm canlılarla birlikte trajik şekilde batar. Bir can kurtaran filikası, uçsuz bucaksız vahşi Pasifik Okyanusu'nun ortasında yapayalnız kalır. Sandalın hayatta kalmayı başarabilen mürettebatı ise bir sırtlan, kırık bacaklı bir zebra, bir orangutan, Richard Parker adında üç yüz kiloluk bir Bengal kaplanı ve Pi adlı 16 yaşında Hintli bir çocuktan oluşmaktadır.
Category:
Paylaş

Kara Ölüm!


Biz madenciyiz; 
Yüzlerce metre yer altı ekmek aradığımız. 
Toz duman gazlardır nefes aldığımız. 
Biz madenciyiz; 
Maaşımız açlık sınırından,
İşimiz en ağırından!

  1882 yılında  Bahriye Nezaretinden (Deniz Kuvvetleri) terhis olan gemici Hacı İsmail, benim de doğduğum, büyüdüğüm yer olan  K.d.z. Ereğli’nin Kestaneci Köyü'nde  bulduğu o zamanların ifadesi ile  "kara taşlarıyla" birlikte (taş kömürleri), II. Mahmut’un huzuruna çıkarılmış; fakat bulduğu taş kömürlerinin üretimine başlanamamıştı. Yedi yıl sonra ise Bahriye Nezaretinden terhis olan Uzun Mehmed, Kestaneci Köyü, Köseağzı yakınlarında, 8 Kasım 1829'da bulduğu taş kömürünün üretimini ciddi şekilde ele almıştır.
Category:
Paylaş

Taşlara Kazınan Gurur: "Orhun!"

  Hemen hemen hepimiz yaşamlarımızın belli bir döneminde Orhun Yazıtları adını duymuş, önemine ilişkin en azından birkaç yazı okumuşuzdur. Ancak Orhun Yazıtları, gerek birtakım siyasi argüman haline getirme gayreti içinde yazılmış kasıtlı yayınlardan, gerekse konu hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan insanların hamasi duygularla yazdıkları makaleler neticesinde, maalesef hep yabancı ve uzak kaldığımız bir konu oldu. Oysa bahsi geçen taşlara bilimsel olarak yaklaşabilmek, gerçekleri oldukları gibi göstermek, siz değerli okurlarımıza ve öğrencilerimize verilebilecek en anlamlı armağan olsa gerek.
Category:
Paylaş

Semih Gümüş- Yazar Olabilir miyim?

  Şu sıralar, Semih GÜMÜŞ'ün beklenenden çok satan eseri "Yazar olabilir miyim?" adlı kitabı okuyorum. Yazarın ön sözünde söylediğine göre: "Öykü, şiir ya da roman yazmak, söz gelimi otuz yıl öncekinden daha çekici bugün.
Daha çok sayıda genç, edebiyatın içinde kendine bir yer bulmak, yazmak istiyor ve bunu gitgide daha nitelikli biçimde yapmaya çalışıyor. Bu arada bütün sorun, nasıl yazılacağı." konularına rehber olmak düşüncesiyle yazılmış bir kitap. Oldukça ilgi çekici bölümlerden oluşan kitap: yazın dünyasının çözülememiş pek çok sorununa da değinmeden geçmiyor. Birinci- üçüncü kişi anlatımı, hayal ve kurmaca dizaynı, kahraman seçimi gibi konularda samimi görüşler içeren kitap böylelikle; genç edebiyatçılara ilham ve ışık tutar nitelikte. Kitapta özellikle beğendiğim kısım ise, her ulusun üstad sayılabilecek değerdeki edebiyatçılarının, kendi yazım deneyimlerini ve yaratım süreçlerini -üstelik kendi ağızlarından- anlatması oldu. Okuyun bence siz de çok keyif alacaksınız.

Category:
Paylaş

Evvel Zaman...


  Doğu da öğrenci olmak… Ben bunu beş yıl önce ücra bir köyde, bir öğretmen gözüyle görmeye başladığım zaman, daha ilk günden işlerinin ne kadar zor olduğunu anlamaya başladım. Şaşkındım, Soğuk bir kış günü istemeyerek okula geldiğimde ilk karşılaştığım manzara: Çocukların üst üste kıyafetler giymiş bir vaziyette üşüyerek sınıfta beni  beklemeleriydi.
Category:
Paylaş

Kürk Gerçeği!


  Tarihler 14 Şubata bir hayli yaklaşmışken çiftler, birbirlerine ne alacakları konusunu -en azından- akıllarında karara bağlamışken ele alınması gereken bir sorun olarak karşımızda duruyor kürk konusu. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki: Dünyada 500 milyon insanın giyecek tercihlerinin arasında kürk hala ilk sıralardaki yerini koruyor.
Category:
Paylaş

Barış'a Veda!



  Sevgili Barış Manço'yu 1 Şubat 1999 tarihinde bedenen kaybettik.  Farkında mısınız bilmem, onun şarkılarını, yaşam tarzını, çocuklara olan sevgisini, insanlara verdiği değeri ve sanatsal duruşunu hala yerine koyamadık. 
Category:
Paylaş

Oku Çocuğum Oku!


  İlkokul yaşlarından itibaren kitap okuma, öğrencilerimiz için baskı unsuru haline geldi. Okulda olsun evde olsun çocuklarımıza her fırsatta kitap okumanın faydalarından bahsederken, aslında kitap okumanın  bir  "eylemsel  hareket" olmadığını çocuklarımızın aklına kazıyoruz; yani çocuklarımıza  rol model olmadan bu eylem onların gözünde, sadece sözel ifadeden ibaret kalıyor.
Category:
Paylaş

Yalnızlık Otogarı...

  Otogarlarda farklı işler zaman. Kimi sevgilisini beklerken, geçmek bilmez bir türlü; kimi de uğurlamaya gelmiştir birilerini, su gibi akar meret ona da...
Hayatımızın araf zamanlarıdır zira uzun yolculuklar. Yolculuk yaptığımız gün yaşamdan sayılmaz. İbadet mecburiyeti dahi yoktur eğer seferi iseniz. Sabahçı kahveleri denilen yerler de araf yolculuğunun kadirşinas duraklarıdır. 
Category:
Paylaş

Amerikan Rüyası!

  Yıl 1948… Ülkemizin  yüzünü batıya "Büyük Güç"e döndüğü yıl 2. Dünya savaşının ağır faturalarından kurtulmak için Amerika Birleşik Devletleri'nden ekonomik kalkınma yardımı alınmıştır ve böylelikle büyük güç bizi kanatları altına almıştır.
Category:
Paylaş

Yetti Gayrı...


  Takvim yaprakları tam olarak ne zamanı gösteriyordu anımsamıyorum. Emin olduğum şey ise yine yukarıdakine benzer bir fotoğraftı. Fotoğrafta Afrika'nın kurak alanlarından birinde, bir erkek çocuğu görünüyordu.
Category:
Paylaş

Tarihi Algı!


  Tarihimizi nasıl algılarsak geleceğimizi de algıladığımız şekilde inşa ederiz. Gelecek kuşaklara bize  öğretilen mirası bırakırız. Bu mirasın da sağlam temellere oturması ve doğru yorumlanması gerekir.
Category:
Paylaş

Dinle Neyden!

  Ney tarihin başlangıcından bu yana kullanılagelen bir enstrümandır. Ney kelime olarak Farsçada "kamış" anlamına gelmektedir. İlk kez Çin'de, Milattan önce 2000 yıllarında ortaya çıktığı biliniyor. Anadolu'da neyin yaygınlaşması ise de hepinizin malumudur ki Mevlana Celaleddin Rumi ile sağlanmıştır.
  
  Peki nedir neyi bu kadar önemli kılan, herhangi bir enstrümandan farklı kılan? Mesnevinin ilk on sekiz beyiti, ney ile başlamaktadır.  Bu yazımda bunlara değinmeye çalışacağım. 


Category:
Paylaş

Özdemir ASAF'tan Çağrışımlar!


Çok küçük bir yalanı,
Çok büyük bir orantıda,
Dinlediniz mi..

Çok büyük bir yalanı,
Çok yalın bir doğrultuda,
Söylediniz mi..
Category:
Paylaş

Eğitim Tanımı Üzerine...


Eğitim, bireyin davranışında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak, istenilen yönde değişme meydana getirme sürecidir. Bu tanım günümüz literatürünün en kabul gören tanımıdır.
Category:
Paylaş

İstenmeyen Adam!

   
  İstenmeyen adamım bu şehirde. Gerçi her nerede istenir olmuştum, onu bile tam olarak çıkaramayacak durumda ve geçmişimden uzakta gibiyim. 
Çevrede her daima inceleyici bakışlar çevreliyor bedenimi. "Bizden değil" yaftaları sözde olmasa bile zihinlere, gönüllere koyulmuş bir etiket gibi. Burada Türkçe Öğretmeni olmak müslüman mahallesinde salyangoz satmaya eş değer.  
Category:
Paylaş

Gerçek Bir Dram: SARIKAMIŞ!



    Rus Kurmay Baskanı Pietroroviç, anılarında Sarıkamış’a kavuşan o bir avuç kahramanı söyle anlatacaktır:

“İlk sırada diz çökmüş beş kahraman. Omuz çukurlarına yasladıkları mavzerleri ile nisan almıslar. Tetiğe asılmak üzereler. Ama asılamamışlar. Kaput yakaları, Allah’ın rahmetini o civan delikanlıların yüreklerine akıtabilmek istercesine semaya dikilmiş, kaskatı... Hele bıyıkları, hele hele bıyıkları ve sakalları! Her biri birer fütuhat oku gibi çelik misal. Ya gözler?.. Dinmiş olmasına rağmen su kahredici tipinin bile örtüp kapatamadığı gözleri!.. Apaçık!.. Tabiata da, başkumandana da, karşısındaki düşmana da isyan eden ama Allah’ına teslimiyetle bakan gözler... Açık, vallahi apaçık!..

Category:
Paylaş

Cennetin Rengi (1999)




  Öğretmenimiz Allah’ın, göremedikleri için körleri daha çok sevdiğini söylüyor. Ama ben de ona eğer öyle olsaydı o’nu göremeyelim diye bizi kör yapmazdı dedim. O da bana “Allah görünmezdir. O her yerdedir. Onu hissedebilirsin. Onu parmak uçlarıyla görebilirsin” dedi. Şimdi ellerim O’na dokunacağı güne kadar her yerde Allah’a uzanacağım ve ona her şeyi anlatacağım, kalbimdeki tüm sırları bile.

Category:
Paylaş
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...