Barış'a Veda!



  Sevgili Barış Manço'yu 1 Şubat 1999 tarihinde bedenen kaybettik.  Farkında mısınız bilmem, onun şarkılarını, yaşam tarzını, çocuklara olan sevgisini, insanlara verdiği değeri ve sanatsal duruşunu hala yerine koyamadık. 

  Barış'ımız hala hafızalarda yaşıyor. Yediden yetmiş yediye  herkes hala onu, aramızdaymış gibi eserleriyle yaşatıyor. Barış Manço 2 Ocak 1943 doğumluydu. Ben ona öldü diyemiyorum, bence bir insanın adı en son ne zaman anılmış ise; işte o zamandan sonra o insan ölmüş demektir. Söyledim ya o hala aramızda, hala bizlerle ve sürekli onun adını anıyoruz. Dünyayı dolaşarak televizyonlarda programlar yapma geleneği onun ile başladı denilebilir. Bu nedenle Barış Çelebi olarak adlandırıldı. Adı gibi her gittiği yere barış, sevgi ve kardeşliği de beraberinde götürdü. Şarkılarını yaparken günlük hayattan ve hepimizin hemencecik benimseyeceği sözcüklerle yaptı. "Domates Biber Patlıcan", "Arkadaşım Eşek" şarkıları hepimize çocukluktan dünya sevgisi aşıladı. İstanbul Moda'daki evinde yüzlerce ülkeden derleyip topladığı ve salonun ortasına koyduğu seramik koleksiyonunu ve meşhur piyanosuna gösterdiği özeni, ailesine verdiği sevgiden ayırmayan bir insandı. Uzun saçları, eşsiz sesi, sıradışı parçaları ile beynimizde silinmez bir yer eden Barış Manço, adam olacak çocuk programıyla hepimizi "adam gibi" yetiştirdi. Ölmeden önce devlet sanatçılığı, Japonya dahil birçok üniversiteden aldığı fahri doktora unvanları ve onlarca nişan var. Dile kolay. 
  
  İnsanın canını asıl acıtan tarafı, kendisini toprağa verdikten sonra arkasından çıkan ve yaşanan olumsuzluklar. Birçok borcu var denildi, evi hatta piyanosuna el konuldu. Değerli eşi, her şeye ve tüm söylenenlere karşı dimdik ayakta durarak tüm iddialara karşılık verdi. İki tane evladını da bu olumsuzluklardan uzak tutmak adına yurt dışına gönderdi. Pek çok hukuk mücadeleleri ile başa çıkarak şu anda Moda'daki evini Barış Manço Müzesi haline getirdi. Gönülden kutluyorum.
  
  Barış Manço adına söylenecek, yazılacak çok şey var ama ben sadece  "Sen gittin ya, dünya eski dünya değil be Barış Abi"  demek istiyorum. "Bugün Bayram" derdin şarkında. Evet bugün seni her zamankinden daha çok hatırlama ve konuşma günü. Rahmetle Barış Abi. Yalnız şunu bil ki "artık adam olan çocukların" çok özledi seni...
Category:
Paylaş
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...