Kürk Gerçeği!


  Tarihler 14 Şubata bir hayli yaklaşmışken çiftler, birbirlerine ne alacakları konusunu -en azından- akıllarında karara bağlamışken ele alınması gereken bir sorun olarak karşımızda duruyor kürk konusu. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki: Dünyada 500 milyon insanın giyecek tercihlerinin arasında kürk hala ilk sıralardaki yerini koruyor.
  Dünyada kürke olan talep, tahmin edeceğiniz gibi en çok 14 Şubatta gerçekleşiyor. Her insanın özgürlüğünün, başkalarının özgürlük alanında son bulduğunu tereddütsüz kabul eden insan aklı herhalde bu işin içine hayvanları katmıyor. Bırakın özgürlüklerini ellerinden almayı, boyutu katliama varan hayvan cinayetleri bile, yürekleri bir nebze olsun sızlatmaya yetmiyor. Nasıl oluyor da en ilkel şekilde, çoğu zaman diri diri kürkleri sökülen hayvanların tüyleri, lüks mağazalarda birkaç bin lira ödenerek de olsa; insanları daha medeni, daha zarif bir hale getirebiliyor? Zekasıyla dudak uçuklatan, evrenin birçok sırrına hakim olabilmiş insan beyni, bu denklemi çözmede oldukça zorlanıyor olsa gerek. 
  Sırf kürkleri daha canlı görünsün diye, günlerce aç olarak soğuk odalarda bekletilen hayvanların derileri çoğu zaman diri olarak yüzülmekte, kürkünden ayrılan hayvanlar saatler sonra, acılar içerisinde can vermektedir. Birçok paylaşım sitesinde yayınlanan "katliam" videolarını, sitemize giren çocukları düşünerek koyma gereksinimi duymadım. 
  Katliamın geldiği noktayı birkaç istatistikle açıklayayım: Doğal Hayatı Koruma Vakfı verilerine göre, Dünya'da her yıl 50 milyon canlının kürkü için katledildiği; bu alandaki liderliğin %85 ile Çin'de bulunduğu ortaya çıkıyor. Çin'de bu hayvanlar, doğal hayata kurulan tuzaklar vasıtasıyla elde edilip, fazla bekletilmeden katledilme yoluna gidiliyor. Üstelik daha da vahimi, talebi karşılayabilmek adına sokaklardan toplanan 2 milyon  kedi, köpek de katliamdan paylarını alıyor. Tabii ki piyasaya sürülürken, "yaban tilkisi, tavşan, Asya kurdu" gibi isimlerle pazarlanıyorlar. (Amaca ulaşmak için her yol mübah takdir edersiniz.) Bu kürklerden en çok: Çanta, elbise, oyuncak üretiliyor. Avrupa'da 140 Euroya satılan bir manto için Çin'de 14  köpek sözüm ona Asya kurdu adıyla katledilmektedir.  Yani sayın okurlarımız sizin anlayacağınız denklem basit: Fazlasıyla Vahşet + biraz aldatmaca + moda = AŞK!  Tabii buna aşk diyeniniz varsa.
  Son olarak Astragan kürklerinin yapımından bahsedip, daha fazla midenizi bulandırmadan izninizle bahsi kapatmak istiyorum:
Astragan kürkü, Karagül koyunlarının yeni doğmuş yavrularının derilerinin yüzülmesiyle elde edilir. Karagül koyunu yavrularının tüyleri doğdukları anda kıvırcık ve buklelidir. Doğumdan birkaç gün sonra, annenin de yavruyu yalamasıyla bu tüyler düzleşmeye başlar. Astragan kürkünün kıvırcık olması daha makbul olduğundan, bu bebek kuzular doğumdan hemen sonra, neredeyse süt emmeden öldürülüp, derileri yüzülür. Amerika’da bir astragan kürkün fiyatı 12.000 dolara kadar çıkar. Sadece Türkiye’de yılda 4 milyon karagül kuzusunun astragan kürkü elde etmek için katledildiği tahmin ediliyor. 
Tabii ki, kürk üreticileri bununla da yetinmiyor; en iyi astraganın anne rahmindeki doğmamış bebek kuzulardan elde edileceğini keşfediyor... Bunun üzerine, doğumu yaklaşan gebe Karagül koyunlarını canlı canlı keserek, karnından fetus bebekleri çıkarıp, bu minik hayvanların derilerini yüzüyorlar. BROADTAİL  denilen bu 1. Sınıf astragan kürkler Amerika’da 25.000 dolara alıcı buluyor.


  Tekrar görüşmek dileği ile size Kürksüz hayatlar...
Category:
Paylaş
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...