Yakın zamanda, 19 Mayıs tatili dolayısıyla ziyaret ettiğim Diyarbakır kitap fuarında üstad Semih GÜMÜŞ'ün konferansına katılma olanağı buldum. Dolu dolu geçen üç saate yakın bir sürede: Edebiyat, sanat ve yaratıcı yazarlık konusunda çok değerli paylaşımlarda bulunduk. Bu yazımda, konferans notlarıma yer vermek istedim.
Öncelikle Semih GÜMÜŞ'ü tanımayanlar için kısa bir giriş yapmam gerekirse:1956’da Ankara’da doğan yazar, 1981’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. İlk yazısı aynı yıl "Yazko Edebiyat" dergisinde yayımlandı. 1981-1985 yıllarında "Yarın" dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapan yazar 1995’ten beri "Adam Öykü" dergisinin genel yayın yönetmenliğini sürdürüyor. Çeşitli konularda yazılmış denemeleri, incelemeleri ve öyküleri bulunmaktadır.
Blogu takip edenler görmüştür, "ne okuyoruz" köşesinde Gümüş'ün son çıkan kitabı, "Yazar Olabilir miyim?" eserinin tanıtımını yapmıştım. Edebiyat hakkında görüşlerini aktardığım yazarı, kanlı canlı karşımda görmek benim için oldukça sürpriz oldu. Konferansta bahsedilenlere geçersek: Öncelikle yazar, konusu yaratıcı yazarlık olan bu konferansta neler öğrenebileceğimizi, ne kadar öğrenebileceğimizi kısaca ifade etti. Edebiyatın tanımıyla sözlerine devam etti. Gerçek edebiyatın, en eski zamanlardan beri değişmemiş insan kavramına atıfta bulunan bir sanat alanı olduğunu söyledi. Yaratıcı yazarlık için olmazsa olmaz kavramları şöyle sıraladı: